torsdag 23 oktober 2008

Pulsendagar i dagarna två.

Det blev två dagar med många intryck och en kväll i Vilda Västern.

Varje kommun har sin historia när det gäller IT-lösningar. Men man slutar aldrig att hoppas på den ultimata lösningen som ger mest nytta för minst pengar. Därför delar man erfarenheter ivrigt påhejade av företag med smarta IT-lösningar och drivna och skickliga konsulter. En förstudie sitter aldrig fel!

Det handlar om identitetshantering och säkerhetstänk, rollhantering och samverkansformer, SSO och proxy portlets, självservice och delegerad administration, notifieringar och ansvarsmatriser, grön IT och kluster E, nätmappar och integration. Listan kan göras lång, teknisk och detaljerad. Nya ord och uttryck dyker upp. Federering av identiteter exempelvis. Hur kan vi ha klarat oss så länge utan federering kan man fråga sig?

Det ena föredraget efter det andra finns på Pulsendagarnas smörgåsbord. Vissa känns fräscha och nya, en del känner man igen och har hört förr.

Ibland undrar man varför man ska betala för att ta vissa delar av en teknisk lösning och visa den i en annan teknisk lösning via proxy portlet, när man i stället kanske borde byta teknisk lösning helt.

Hur kommer det sig att vissa kommuner så snabbt har skaffat förutsättningar för e-id för kommuninnevånare när andra segar och segar innan man kommer till skott?

Vad är en skolportal egentligen? Är det bara ett slags intranät för nyheter och information? Borde det inte vara ett ställe där lärare och elever kan mötas i arbetsytor, kommunicera på varierande sätt, dela dokument och diskutera lärande så det står härligan till?

Förut var det PULSEN och Sitevision, Sitevision och Sitevision. Är det nu på väg att bli PULSEN och Sharepoint, Sharepoint och Sharepoint?

Vid kvällsmiddagen förenades cowboys och indianer. En del mer än andra.

Vägen hem var lika lång som vägen dit. Sverige är väldigt avlångt. Tack Tage för din uthållighet vid bilspakarna. I morgon måste intryck smältas och nya riktningar tas.

Tack Tiina för den underbara middagen vid hemkomsten.

Grattis Zanna på din 33-årsfödelsedag! Vi ses på lördag!

Inga kommentarer: