söndag 12 oktober 2008

Hårdare tag

Det är alltid givande att läsa Hans Carstensen i Arbetarbladet. I dag skrev han om ”hårdare tag”. Ni som tror att bara hårdare tag i skolan kommer att ge oss en bättre skola borde läsa Carstensens inlägg, men även ni som tror på något annat:

Men ”hårdare tag” är inte mod. ”Hårdare tag” är också bara retorik, även om den i sin enkelhet döljer ordbajsandet på ett effektivt sätt. ”Hårdare tag” avslöjar egentligen en talare utan några idéer alls. Det enda ”hårdare tag” gör är att ge oss ett samhälle där våldet förs in som lösning på alla allmänmänskliga problem. ”Sätt dit invandrarna som skor sig på svenskarna”, ”sätt dit bidragsfuskarna”, ”sätt dit de sjukskrivna”.

”Hårdare tag” har inte förändrat skolan alls, i alla fall inte till det bättre. Den svenska skolan några år efter Reinfeldts valseger är ungefär som tidigare. I avsaknad av effektiva program mot mobbning och våld. Inte det att skolan är ointresserad av kampen mot destruktiva handlingar, det är bara det att det på de flesta håll saknas verksamma handlingsplaner.

( )

Kanske vi vuxna gillar metaforen ”hårdare tag” för att vi tror att allt ont i skolan och i livet kan spåras till de utagerande, de vars brottslighet syns på ytan? Alltså, med hårdare tag kan vi slå tillbaka mot dem som slåss. Men de senaste årets nyhetsrapportering vittnar väl om att vi vuxna borde bli bättre på att uppfatta vad som händer i det tysta?

Han som alla kallade ”lugn och tyst” bultade till slut sin flickvän sönder och samman och grävde ner henne i en åker. Killen som alla ropade ”Nollan” efter hämnades en dag på världen när han utbildade sig till lastbilschaufför och åkte runt i Sverige och letade offer. Tonåringen som ingen vill vara med, fick till slut licens på ett handeldvapen.

För att möta dem som lider i det tysta måste vi börja lyssna på människor och se människor, på djupet. Och det enda receptet då är fler lärare och socialarbetare. Men inte vilka som helst, utan de som besitter stor människokärlek och ett stort mått av förståelse.

”Mer kärlek i samhället” borde ersätta ”hårdare tag”. Omtanke får människan att växa. Visst, ”omtanke” må låta naivt, men det är temat för allt litterärt berättande och all slags kulturverksamhet.

I kväll är det partiledardebatt i Agenda. Då blir det väl mer enkla lösningar och hårdare tag när skolan ska debatteras. Tröttsamt!

Tröttsamt var det också att cykla en mil i motvind och bara uppförsbckar på förmiddagen. Men skönt efteråt!

Inga kommentarer: